ROSATOM Bolı̇vya’nın İlk Araştırma Reaktörünün Test Montajını Tamamladı

Abone Ol 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Bilim Birimi’ne bağlı RIAR A.Ş, Bolivya’da inşa edilen Nükleer Teknoloji Araştırmaları ve Geliştirme Merkezi’nde (CNTRD) ilk araştırma reaktörünün test montajını tamamladı.

ROSATOM Bolı̇vya’nın İlk Araştırma Reaktörünün Test Montajını Tamamladı
Yazar : Tarih : Okunma : 70 views Yorum Yap

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Bilim Birimi’ne bağlı RIAR A.Ş, Bolivya’da inşa edilen Nükleer Teknoloji Araştırmaları ve Geliştirme Merkezi’nde (CNTRD) ilk araştırma reaktörünün test montajını tamamladı.

El Alta şehrinde deniz seviyesinden 4 bin metre yüksekte inşa edilen ilk araştırma reaktörünün test montajının tamamlanması dolayısıyla tören düzenlendi. 

Törende Rosatom temsilcileri ve Bolivya Çokuluslu Devleti’nin Rusya Federasyonu Büyükelçisi María Luisa Ramos Urzagaste hazır bulundu. Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Jerges Mercado Suarez törene video konferans aracılığıyla katıldı.

CNTRD projesi, Bolivya’da bilim, eğitim, sağlık ve tarım alanlarında yeni fırsatlar yaratacak ve Bolivyalıların yaşam standartlarını iyileştirecek ileri teknolojileri bir araya getiriyor.

Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı, Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov konuya ilişkin olarak, “Reaktör, çok yakın bir gelecekte Bolivya’ya doğru yola çıkacak. Bu yıl içinde merkezin sahasında kuruluma başlayacağız. Kısa süre önce siklotron kompleksi faaliyete geçti ve Bolivya sağlık hizmetlerinin kapasitesini önemli ölçüde arttırarak son teknoloji radyofarmasötikler sağladı. Bolivyalıların şimdiden projeden faydalandığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Aktif şekilde devam etmesini sağlayacağımız projenin 2025 yılında tamamlanması öngörülüyor” dedi. 

RIAR Direktörü Alexander Tuzov ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu projenin başarıyla hayata geçmesi, enstitünün olağanüstü uzmanlığını bir kez daha ortaya koymuştur. İç parçaların üretimi ve değiştirilmesine yönelik bir teknoloji olan ve 2020 yılında hayata geçirilen SM-3 yüksek akım araştırma reaktörünün bir üst seviyeye çıkarılmış çekirdeğinin geliştirilmesine yönelik büyük ölçekli bu projeyle övünebiliriz. Bu kez araştırma reaktörlerinin geliştirilmesi ve işletilmesinde mevcut deneyimimizi ve benzersiz bilgi birikimimizi kullandık. Rusya ve Bolivya nükleer bilimi ve teknolojisi için çok önemli olan bu projede, reaktör araştırma kompleksi, tasarım ve mühendislik departmanı ve deneysel servis çalışanları da dahil olmak üzere enstitünün çeşitli bölümlerinden uzmanlar yer aldı. Çalışmaların yüksek bilim ve teknoloji düzeyinde gerçekleştirildiğine şüphe yok.”

Benzer Haberler  Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,36, aylık yüzde 3,43 oldu

RIAR A.Ş uzmanları tarafından geliştirilen reaktör tesisi, 50 yıllık kullanım ömrüne sahip 200 kW araştırma havuzu tipi su soğutmalı su moderatörlü bir reaktör olma özelliği taşıyor. Test sırasında, tamamlanmış ekipmanların kalite kontrolünü sağlamak amacıyla yansıtıcı bloklar, maketler ve yakıt tertibatı modelleri, kontrol ve koruma çubukları ve deneysel kanal tüplerinin montajı da dahil olmak üzere temel proses ekipmanının tüm montajı yeniden canlandırıldı. Çalışmalar OKBM Afrikantov A.Ş, GSPI A.Ş ve Diakont A.Ş uzmanlarının iş birliğiyle yapıldı.

Bolivya’daki araştırma reaktörü tarım, kirlilik seviyelerini belirlemek amacıyla ekoloji ve yeraltı ve yüzey sularını incelemek için hidrojeoloji araştırmalarında kullanılmak üzere radyoizotoplar üretecek. Reaktör, nükleer konusunda öğrenci yetiştirmek için de ortam sağlayacak.  Bolivyalı uzmanlar, araştırma reaktörünü, jeoloji ve ekolojiden sanat ve adli tıpa kadar çeşitli alanlarda talep gören nötron aktivasyon analizi ile çeşitli örneklerin kimyasal bileşimini incelemekte kullanacak. Bu yöntem, bilim insanlarının doğal mineral yataklarını, biyolojik örneklerin ve eserlerin kökenini ve yaşını belirlemelerine, doğal kaynakların verimli kullanımı için programlar geliştirmelerine ve çevrenin sürekli izlenmesine yardımcı oluyor. 

Araştırma reaktörü ve laboratuvar kompleksine ek olarak CNTRD, yılda 5.000’den fazla hastanın klinik deneyleri için radyofarmasötik üreten bir siklotron tesisi ve gıda güvenliğini artırmak ve raf ömrünü uzatmak için günde 70 tona kadar tarımsal ürünü işleyebilen çok amaçlı bir ışınlama merkezi de içeriyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

edithaber (zarahaber58@gmail.com) Websitesi