Prof. Dr. Elif Küpeli, “solunumtv” ismi verilmiş olan youtube kanalı üzerinden “2 Dakikada Solunum Sağlığı – Akciğer nakli kimlere uygulanabilir?”…
Prof. Dr. Elif Küpeli, “solunumtv” kanalında akciğer nakli hakkında bilgilendirme yaptı. Akciğer naklinin, akciğer fonksiyonlarına geri dönüşümsüz olarak kaybeden ve yapılan tüm medikal tedaviye yanıtsız kalan hastalarda uygun görülen en son tedavi seçeneği olduğunu dile getiren Prof. Dr. Elif Küpeli, “Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hasta grubunda çok sık yapılmaktadır. En başarılı nakil bu hastalarda meydana gelmektedir. İkinci sıklıkta idiopatik pulmoner fibrozis , kistik fibrozisli olgular, pulmoner arteriyel hipertansiyon olan ve bazı romatolojik hastalıkların akciğer tutulumu görüldüğünde yine en son tedavi seçeneği olarak gündeme gelmektedir.” dedi.
Akciğer Nakli Diğer Nakillere Göre Daha Risklidir!
Akciğer naklinin diğer organ nakillerine göre daha riskli bir nakil olduğunu söyleyen Prof. Dr. Elif Küpeli, “Bunun iki nedeni vardır. Birincisi organ reddi, ikinci ve en önemli nedeni ise akciğer dış ortama açık bir organ olduğu için, enfeksiyonlara yatkınlık çok fazladır. Akciğer nakli olmak isteyen bir hasta tabii ki nakil yapılan bir merkeze başvurması gerekmekte. Burada akciğer nakli konseyi tarafından çeşitli bölümlerce çeşitli tetkikler yapılmakta. Hasta değerlendirilmek ve doktorlar tarafından nakil olup olamayacağı kararı verilmektedir.” diye konuştu.
Prof. Dr. Elif Küpeli: “Akciğer Nakli Olan Kişi Enfekte Olmaktan Kaçınmalı”
Bir hastanın nakil olacağı kararının çıktıktan sonra Türkiye Organ ve Doku nakli kayıt sistemince bu hastanın kaydedilerek bekleme listesine alınmış olduğunu açıklayan Prof. Dr. Elif Küpeli şunları söyledi, “Nakilden sonra hastayı taburcu ettikten sonra ağır beden iş yükü gerektirmeyen herhangi bir işte hasta bir yıl sonra çalışmaya başlayabiliyor. Eğer nakil olan kişi bir öğrenci ise altı ay sonra her şey yolunda giderse okuluna da gidebiliyor.
Akciğer nakli olan birisi mutlaka organ reddini önlemek için bağışıklığı baskılayıcı tedavileri ömür boyu alması gerekmekte ama bu tabii enfeksiyona bir risk oluşturmakta. Onun için akciğer nakli olan bir kişinin mutlaka enfeksiyon riski yüksek olan ortamlardan ve enfeksiyon riski yüksek olan kişilerden kaçınması gerekmekte. Burada da el hijyeni en önemlisi. El yıkamak. Ve diğer enfeksiyondan korunma yöntemlerini mutlaka uygulaması gerekmektedir.” (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı) Kaynak: 2 Dakikada Solunum Sağlığı – Akciğer nakli kimlere uygulanabilir?
İlk yorumu siz yazın